Następstwa ekonomiczne zakładania muzeum. Uwagi na tle polskich regulacji prawnych - Szymaniec, Piotr; Kurowski, Lech (Economic Consequences of Establishing a Museum. Remarks in the Context of Polish Legal Regulations, 2025)
Cel pracy to określenie warunków, które muszą być spełnione, aby instytucja kultury, jaką jest muzeum, mogła funkcjonować w sposób ciągły w długim okresie. Autorzy postrzegają powstanie, a także rozbudowę i modernizację muzeum jako niedochodowy projekt inwestycyjny. Zdaniem autorów decyzja o utworzeniu muzeum zawsze jest uwikłana politycznie. Jednakże zapewnienie trwałości muzeum wymaga, aby tak określić jego profil i charakter, aby miał szansę na szerszą społeczną akceptację w dłuższym okresie. Ponadto konieczne jest sporządzenie studium inwestycyjnego, które obejmuje wycenę korzyści wynikających z tworzonego muzeum.
Administracja publiczna i polityki publiczne. Tom poświęcony pamięci Profesora Ryszarda Herbuta, s. 76-91
Keywords: muzeum; polityka historyczna; niedochodowy projekt inwestycyjny; budżet muzeum