Zmiany VAT w 2025 roku związane z implementacją dyrektywy SME - Selera, Paweł (VAT Changes in 2025 Related to the Implementation of the SME Directive, 2025)
Specjalny system VAT dla małych przedsiębiorstw został wprowadzony w Unii Europejskiej w 1977 r. Z tego powodu konieczne stały się jego rewizja i aktualizacja. Główną zmianą, która obowiązuje od 2025 r., jest możliwość stosowania zwolnienia z VAT pod pewnymi warunkami, w przypadku transakcji transgranicznych. Dyrektywa 2020/285, zwana dyrektywą SME (w sprawie małych i średnich przedsiębiorstw), otwiera możliwość korzystania ze zwolnienia z VAT w danym kraju UE przez firmy mające siedzibę w innym kraju UE. Warunkiem korzystania ze zwolnienia w innym kraju UE jest przede wszystkim przestrzeganie dwóch progów obrotów: (1) unijnego i (2) krajowego. Chociaż sama inicjatywa jest oceniana pozytywnie w literaturze, słusznie podkreśla się, że sposób i zakres swobody, z jaką kraje UE ustalają progi obrotów, skomplikują stosowanie nowych przepisów. Ponadto małe i średnie przedsiębiorstwa będą musiały zachować kompleksową kontrolę nad wolumenem swojej działalności, aby nie zostać nagle wykluczone z procedury dla nich i nie wejść w ogólną procedurę VAT związaną z rejestracją.
Administracja publiczna i polityki publiczne. Tom poświęcony pamięci Profesora Ryszarda Herbuta, s. 105-116
Keywords: dyrektywa SME; podatek od towarów i usług (VAT); małe i średnie przedsiębiorstwa