Ulga na start jako instytucja prawa administracyjnego gospodarczego - Piasecka, Justyna (Start-up Relief as an Institution of Economic Administrative Law, 2025)
Rozdział omawia zagadnienie ulgi na start wprowadzonej ustawą Prawo przedsiębiorców – rozwiązania mającego na celu ułatwienie przedsiębiorcom rozpoczęcia prowadzenia działalności gospodarczej. Wyjaśnia również, na czym polega ulga na start, komu przysługuje oraz przez jaki okres początkujący przedsiębiorca może skorzystać z tego przywileju. W tekście przedstawiono również rodzaje ryzyka związanego ze stosowaniem ulgi.
Administracja publiczna i polityki publiczne. Tom poświęcony pamięci Profesora Ryszarda Herbuta, s. 117-125
Keywords: ulga na start; prawo administracyjne gospodarcze; działalność gospodarcza