Przemoc wobec zwierząt w jeździectwie w świetle orzeczeń Komisji Technicznej Toru Wyścigowego Służewiec w Warszawie - Musiał, Małgorzata (Animal Abuse in Horse Riding in the Light of the Rulings of the Technical Committee of the Służewiec Racecourse in Warsaw, 2025)
Rozdział poddaje krytycznej ocenie spójność przepisów stosowanych w jeździectwie z ustawą o ochronie zwierząt, wskazując na luki prawne i niejednoznaczność interpretacji pojęcia znęcania się nad zwierzętami w kontekście sportu. Autorka formułuje wnioski i postulaty zmian legislacyjnych oraz organizacyjnych, które mogłyby przyczynić się do lepszej ochrony koni i podniesienia standardów etycznych w jeździectwie. Tekst ukazuje, że mimo formalnych deklaracji ochrony zwierząt praktyka sportowa często podporządkowana jest logice rywalizacji, a dobrostan koni bywa marginalizowany.
Administracja publiczna i polityki publiczne. Tom poświęcony pamięci Profesora Ryszarda Herbuta, s. 142-153
Keywords: przemoc; wyścigi konne; prawo; etyka; Komisja Techniczna Toru Wyścigowego Służewiec w Warszawie