Modele dojrzałości procesowej na rzecz doskonalenia organizacji publicznych - propozycja wykorzystania przykładowych narzędzi - Detyna, Beata (Process Maturity Models for the Improvement of Public Organizations - A Proposal for the Use of Several Tools, 2025)
Rozdział poświęcono problematyce wykorzystania modeli dojrzałości w procesach doskonalenia organizacji publicznych, takich jak szkoły, uczelnie, instytucje kultury, szpitale czy jednostki samorządu terytorialnego. Przesłanką wyboru tematu jest rosnąca potrzeba podnoszenia sprawności, efektywności, odporności instytucjonalnej oraz jakości usług publicznych w odpowiedzi na wyzwania społeczne, gospodarcze i technologiczne współczesności. Zastosowanie modeli dojrzałości procesowej, np. CMMI, modelu rozwoju kompetencji pracowników PCMM, modelu doskonałości EFQM czy modeli norm PN-EN ISO 9004:2018-16 oraz PN-ISO 10014:2008, może stać się podstawą budowania przewagi konkurencyjnej organizacji działającej w ramach sektora publicznego. Celem rozdziału jest ukazanie architektury i struktury modeli dojrzałości wraz z ich aplikacyjnym potencjałem z uwzględnieniem komponentów modelu CMMI, jego obszarów procesowych, poziomów dojrzałości, celów i praktyk ogólnych. W tekście omówiono m.in. przydatność modelu oceny kompetencji pracowników oraz systemów zarządzania jakością w podnoszeniu sprawności operacyjnej w usługach publicznych. Metodykę badawczą oparto na przeglądzie literatury oraz analizie wybranych narzędzi zarządczych pod kątem ich użyteczności i możliwości wdrożenia w instytucjach publicznych. Podstawowe wnioski wskazują na wysoką wartość aplikacyjną opisywanych modeli dojrzałości w procesach doskonalenia instytucji publicznych. Ich zastosowanie może skutecznie wesprzeć organizację w lepszym zarządzaniu zasobami, systematycznym usprawnianiu procedur, a także zwiększaniu zdolności adaptacyjnych wobec turbulentnego otoczenia.
Administracja publiczna i polityki publiczne. Tom poświęcony pamięci Profesora Ryszarda Herbuta, s. 168-188
Keywords: organizacja publiczna; zarządzanie publiczne; dojrzałość procesowa; model dojrzałości procesowej; rozwój kompetencji pracowników; model oceny systemu zarzadzania jakością