Slow management w stowarzyszeniu zwykłym - Nowicka, Joanna (Slow Management in a Simple Association, 2025)
Celem rozdziału jest analiza i ocena możliwości implementacji koncepcji slow managment w stowarzyszeniu zwykłym. Jest to podejście innowacyjne ze względu na niedobór badań w tym obszarze. W efekcie badań autorka zidentyfikowała kilka ważnych wniosków, wśród nich m.in. następujące: dla stowarzyszeń zwykłych typowe jest umiarkowane i stabilne tempo pracy z elementami zarządzania refleksyjnego, respondenci deklarują zainteresowanie ruchem slow, widząc w nich możliwość pokonania typowych problemów w operacyjnej działalności stowarzyszeń zwykłych, takich jak ograniczoność zasobów, incydentalność w działalności. Metody badań zastosowane w artykule stanowiły krytyczna analiza literatury i badanie ankietowe, przeprowadzone w styczniu 2025 r. wśród 52 członków stowarzyszeń zwykłych.
Administracja publiczna i polityki publiczne. Tom poświęcony pamięci Profesora Ryszarda Herbuta, s. 189-210
Keywords: stowarzyszenie; stowarzyszenie zwykłe; zarządzanie; slow management; non profit