Proces wdrażania pracowników jako element doskonalenia organizacji - Świder, Tomasz (The Employee Onboarding Process as Part of Organizational Improvement, 2025)
W obliczu dużej dynamiki polskiego rynku pracy oraz wysokiego poziomu rotacji zatrudnienia skuteczny proces wdrażania nowych pracowników (onboarding) staje się kluczowym elementem strategii zarządzania kapitałem ludzkim i ważnym narzędziem doskonalenia organizacji. Celem rozdziału jest identyfikacja tych czynników procesu wdrożeniowego, które najsilniej wpływają na motywację i retencję nowo zatrudnionych osób. Obiektem badań byli pracownicy z różnych branż w Polsce, którzy w ostatnim roku przeszli proces wdrożenia. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z użyciem autorskiego kwestionariusza ankiety (N = 32). Najważniejsze wyniki wskazują na istnienie silnego, pozytywnego związku między jakością procesu onboardingu a motywacją i chęcią pozostania w organizacji.
Cytuj jako: Świder, T. (2025). Proces wdrażania pracowników jako element doskonalenia organizacji. W: R. Brajer-Marczak, A. Marciszewska (red.), Procesy i projekty w doskonaleniu organizacji (s. 60-77). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: onboarding; motywacja; zaangażowanie pracowników; retencja; zarządzanie kapitałem ludzkim; motivation; employee engagement; retention; human capital management