Wielowymiarowa ocena jakości życia osób starszych w krajach Unii Europejskiej na podstawie badania EU-SILC - Girul, Agata; Mazurek, Edyta (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
[Jak naprawdę żyją seniorzy w Europie? Jakie czynniki decydują o ich dobrostanie – bezpieczeństwo ekonomiczne, zdrowie i relacje społeczne, a może subiektywna satysfakcja z życia? Monografia Wielowymiarowa ocena jakości życia osób starszych w krajach Unii Europejskiej na podstawie badania EU-SILC to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, które odsłania wielowymiarowy obraz jakości życia osób 65+ w krajach UE. Autorzy łączą precyzyjną analizę danych EU-SILC z nowoczesnymi narzędziami statystycznymi, tworząc mapę różnic i podobieństw między państwami oraz wskazując kluczowe determinanty dobrostanu seniorów. To lektura obowiązkowa dla badaczy, analityków, studentów i decydentów, którzy poszukują rzetelnych odpowiedzi na pytania o przyszłość starzejących się społeczeństw Europy.] z zapowiedzi
Cytuj jako: Girul, A. i Mazurek, E. (2025). Wielowymiarowa ocena jakości życia osób starszych w krajach Unii Europejskiej na podstawie badania EU-SILC. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
s. 97
Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Nota copyright obowiązuje do 31 maja 2026. Od 1 czerwca 2026 publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0).
Keywords: jakość życia osób starszych; EU-SILC; dobrostan seniorów; polityka społeczna; Grupa Wyszehradzka