Ekonomia [całość] - Stawicka, Magdalena. Redakcja (Debiuty studenckie. Ekonomia, 2025)
[Rozważania społeczno-gospodarcze stanowią istotny element współczesnych analiz ekonomicznych, gdyż umożliwiają identyfikację złożonych zależności między strukturą instytucjonalną, dynamiką wzrostu a rozwojem społecznym. Ekonomia jako nauka interdyscyplinarna korzysta z różnorodnych podejść analitycznych – od porównań makroekonomicznych po studia przypadków – by wyjaśniać zjawiska w skali zarówno globalnej, jak i lokalnej. Publikacja z serii Debiuty studenckie „Ekonomia” zawiera dwanaście oryginalnych rozdziałów autorstwa studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu kierunku ekonomia. W każdej z prac podjęto istotny problem społeczno-gospodarczy w ujęciu porównawczym lub studium przypadku, z zastosowaniem metod właściwych badaniom ekonomicznym. Zebrane prace ukazują różnorodność podejść analitycznych oraz szerokie spektrum tematów, które łączy wspólny mianownik: chęć zrozumienia mechanizmów rozwoju społeczno-gospodarczego i ich konsekwencji w różnych kontekstach instytucjonalnych, kulturowych i geopolitycznych.] z zapowiedzi
s. 160
Keywords: gospodarka; rozwój; zasoby naturalne; transformacja ustrojowa; PKB