Ekonomia na krawędzi kontrastów: Norwegia i Nigeria jako dwie ścieżki wykorzystania bogactw naturalnych - Duda, Dawid (Economy on the Edge of Contrasts: Norway and Nigeria as Two Paths of Utilizing Natural Resources Introduction, 2025)
Celem niniejszej pracy jest zbadanie wpływu wykorzystania zasobów, w szczególności ropy naftowej, na rozwój społeczno-gospodarczy państw, przy uwzględnieniu roli instytucji publicznych oraz mechanizmów zarządzania dochodami. Obiektami badań są Norwegia i Nigeria – kraje, które mimo podobnego potencjału surowcowego przyjęły odmienne strategie gospodarowania zasobami. Praca opiera się na metodzie analizy porównawczej, z wykorzystaniem danych statystycznych, raportów międzynarodowych instytucji oraz literatury naukowej z zakresu ekonomii rozwoju i ekonomii instytucjonalnej. W analizie uwzględniono także perspektywę historyczną oraz ocenę polityk publicznych wdrażanych od lat 60. XX wieku do 2024 roku. Wyniki badań wskazują, że Norwegia, dzięki silnym instytucjom, przejrzystości życia publicznego i odpowiedzialnej polityce fiskalnej, skutecznie przekształciła przychody z ropy w trwały kapitał społeczny i gospodarczy. Z kolei Nigeria, mimo znacznych dochodów, doświadczyła tzw. klątwy surowcowej, co przejawia się stagnacją rozwojową, pogłębiającymi się nierównościami społecznymi oraz degradacją środowiska. Wnioski podkreślają, że sukces gospodarczy państw zasobnych w surowce zależy nie od samych zasobów, lecz od jakości instytucji, polityki redystrybucyjnej oraz stopnia dywersyfikacji gospodarki.
Cytuj jako: Duda, D. (2025). Ekonomia na krawędzi kontrastów: Norwegia i Nigeria jako dwie ścieżki wykorzystania bogactw naturalnych. W: M. Stawicka (red.), Ekonomia (s. 11-22). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: Norwegia; Nigeria; klątwa surowcowa; zasoby naturalne; zarządzanie zasobami; Norway; resource curse; natural resources; resource governance