Transformacja gospodarki argentyńskiej w latach 2023-2025 jako współczesny przykład „terapii szokowej” - Franas, Mateusz; Domagała, Wiktoria (Economic Reforms in Argentina from 2023 to 2025 as an Example of „Shock Therapy”, 2025)
Praca ma na celu osadzenie reform gospodarczych w Argentynie, zapoczątkowanych w 2023 roku, w kontekście idei „terapii szokowej”. Dokonano analizy przyczyn, przebiegu i skutków reform gospodarczych wprowadzanych przez Javiera Mileia w latach 2023-2025, z naciskiem na przełomowy rok 2024. Zbadano także zachowania i tendencję najważniejszych wskaźników makroekonomicznych, obrazujących stan i zmiany argentyńskiej gospodarki poddanej radykalnym liberalizującym reformom ustrojowym.
Cytuj jako: Franas, M. i Domagała, W. (2025). Transformacja gospodarki argentyńskiej w latach 2023-2025 jako współczesny przykład „terapii szokowej”. W: M. Stawicka (red.), Ekonomia (s. 23-36). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: terapia szokowa; transformacja ustrojowa; reformy gospodarcze; Argentyna; Javier Milei; shock therapy; systemic transformation; economic reforms; Argentina