Asymetryczne skutki globalizacji: porównanie gospodarek oraz społeczeństw Indii i Nigerii - Froń, Patrycja (Asymmetric Effects of Globalization: A Comparison of the Economies and Societies of India and Nigeria, 2025)
Celem pracy jest ocena wpływu globalizacji na rozwój gospodarczy oraz przemiany społeczne w Indiach i Nigerii, z uwzględnieniem ich odmiennych uwarunkowań strukturalnych i kulturowych. Obiektem badań są procesy transformacji społeczno-gospodarczej zachodzące w obu krajach w kontekście ich integracji z rynkiem światowym. W opracowaniu zastosowano metodę porównawczą, opartą na analizie danych wtórnych pochodzących z literatury naukowej, raportów międzynarodowych oraz dostępnych danych statystycznych. Wskazano różnice w podejściu do integracji z rynkiem globalnym oraz skutki tych procesów. Wyniki pokazują, że Indie skuteczniej wykorzystały globalizację do rozwoju sektora usług, podczas gdy Nigeria pozostała silnie zależna od surowców naturalnych. Rozdział kończy się refleksją nad barierami społecznymi i kulturowymi w implementacji globalnych wzorców rozwoju.
Cytuj jako: Froń, P. (2025). Asymetryczne skutki globalizacji: porównanie gospodarek oraz społeczeństw Indii i Nigerii. W: M. Stawicka (red.), Ekonomia (s. 37-47). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: globalizacja; gospodarka; społeczeństwo; rozwój społeczno-gospodarczy; integracja międzynarodowa; globalization; economy; society; socio-economic development; international integration