Zróżnicowanie atrakcyjności rynków pracy w Unii Europejskiej – perspektywa pracownika - Radliński, Mikołaj (Differentiating the Attractiveness of Labor Markets in the European Union – the Employee’s Perspective, 2025)
Głównym celem opracowania jest lepsze zrozumienie kategorii atrakcyjności rynków pracy. Realizacja tego celu wymagała przeprowadzenia badania empirycznego, które zostało skoncentrowane na oszacowaniu poziomu atrakcyjności krajowych rynków pracy w Unii Europejskiej z perspektywy pracownika w 2015 i 2024 roku. W badaniu empirycznym starano się odpowiedzieć na pytanie: czy z perspektywy pracownika atrakcyjność rynków pracy Unii Europejskiej wykazuje stabilność długookresową? Do oszacowania atrakcyjności krajowych rynków pracy wykorzystano metodę miernika syntetycznego, który pozwala na uporządkowanie rynków pracy od najbardziej do najmniej atrakcyjnych. W 2024 roku w porównaniu do 2015 roku nastąpiło zmniejszenie ogólnej atrakcyjności rynków pracy Unii Europejskiej z perspektywy pracownika, przy równoczesnej tendencji do wyrównywania się jej poziomu. Zauważa się dużą trwałość poziomu atrakcyjności rynków pracy. Wyniki analiz wskazują, że przy projektowaniu krajowych polityk zatrudnienia w Unii Europejskiej powinno się uwzględnić długookresowe uwarunkowania atrakcyjności rynków pracy wynikające ze zgodności instytucji rynku pracy z dominującym modelem społeczno-gospodarczym. Przeprowadzone badanie podkreśla złożoność kategorii atrakcyjności rynków pracy, która jest odmiennie określana przez grupy interesariuszy, tj. uczestników rynku – pracowników i pracodawców oraz instytucje rynku pracy. Wykazano, że atrakcyjność rynków pracy ma charakter trwały, a kluczowa dla niej w długim okresie jest spójność instytucji rynku pracy z przyjętym modelem społeczno-gospodarczym kraju.
Cytuj jako: Radliński, M. (2025). Zróżnicowanie atrakcyjności rynków pracy w Unii Europejskiej – perspektywa pracownika. W: M. Stawicka (red.), Ekonomia (s. 74-85). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: rynek pracy; atrakcyjność; pracownik; Unia Europejska; labor market; attractiveness; employee; European Union