Modele rozwoju społeczno-gospodarczego Japonii i Szwecji: analiza porównawcza (2000-2025) - Sielewicz, Dominika; Pielorz, Wiktoria (Socio-Economic Development Models of Japan and Sweden: a Comparative Analysis (2000-2025), 2025)
Praca przedstawia porównanie rozwoju społeczno-gospodarczego Japonii i Szwecji w latach 2000-2025. Analiza obejmuje strukturę gospodarki, politykę społeczną, jakość życia, kulturę pracy oraz podejście do ekologii i zrównoważonego rozwoju. Główne pytania badawcze dotyczą różnic między modelami rozwoju obu państw oraz wpływu państwa na jakość życia obywateli. Japonia i Szwecja reprezentują odmienne ścieżki rozwoju jako kraje wysoko rozwinięte. W pracy wykorzystano dane statystyczne (PKB per capita, współczynnik Giniego, HDI, World Happiness Report) oraz literaturę naukową. Wnioski wskazują, że Japonia, mimo silnej pozycji technologicznej, boryka się z większymi wyzwaniami demograficznymi i społecznymi. Szwecja wyróżnia się natomiast efektywną polityką redystrybucyjną, wysokim poziomem innowacyjności oraz skuteczną polityką klimatyczną.
Cytuj jako: Sielewicz, D. i Pielorz, W. (2025). Modele rozwoju społeczno-gospodarczego Japonii i Szwecji: analiza porównawcza (2000-2025). W: M. Stawicka (red.), Ekonomia (s. 86-97). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: rozwój społeczno-gospodarczy; jakość życia; kultura pracy; model rozwoju; ekologia; socioeconomic development; quality of life; work culture; development model; ecology