Polska vs Hiszpania – perspektywy konwergencji gospodarczej w Europie - Stańco, Maksim (Poland vs. Spain – Prospects for Economic Convergence in Europe, 2025)
Celem rozdziału jest próba opisania przyszłości gospodarek Polski i Hiszpanii na podstawie prognoz i trendów istniejących w tych krajach. Analiza obejmuje porównanie kluczowych wskaźników makroekonomicznych, takich jak produkt krajowy brutto, bezrobocie, wzrost gospodarczy oraz struktura gospodarki. Uwzględniono również czynniki demograficzne, poziom edukacji oraz politykę fiskalną. W pracy podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czy Polska ma realną szansę na zbliżenie się do Hiszpanii, a w dłuższej perspektywie wyprzedzenia jej pod względem poziomu rozwoju gospodarczego. Wnioski wskazują, że choć Polska wykazuje dynamiczne tempo wzrostu i korzysta z efektu nadrabiania zaległości rozwojowych, wyprzedzenie gospodarki hiszpańskiej będzie wymagało konsekwentnych reform, zwiększenia innowacyjności oraz efektywnego wykorzystania dostępnych zasobów.
Cytuj jako: Stańco, M. (2025). Polska vs Hiszpania – perspektywy konwergencji gospodarczej w Europie. W: M. Stawicka (red.), Ekonomia (s. 98-109). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: PKB; porównanie gospodarek; wzrost gospodarczy; GPT; comparison of economic growth