Transformacja Hiszpanii a integracja europejska (1975-2000) - Tomala, Oliwia; Kostrzewa, Zuzanna (Spain’s Transformation and European Integration (1975-2000), 2025)
Celem pracy jest ocena wpływu integracji Hiszpanii ze Wspólnotami Europejskimi na jej rozwój społeczno-gospodarczy w latach 1975-2000. Obiektem badań są gospodarka i społeczeństwo Hiszpanii w okresie transformacji po upadku reżimu Franco, ze szczególnym uwzględnieniem zmian w rolnictwie, przemyśle i sektorze usług oraz skutków społecznych integracji. Zastosowana metoda opiera się na analizie porównawczej danych makroekonomicznych i sektorowych w ujęciu dynamicznym. Na tej podstawie ukazano, w jaki sposób integracja europejska przyczyniła się do modernizacji gospodarki, spadku bezrobocia, wzrostu eksportu oraz poprawy jakości życia. Praca opiera się na ogólnodostępnych źródłach akademickich i danych statystycznych, prezentując przystępny obraz jednej z najgłębszych transformacji w historii współczesnej Europy.
Cytuj jako: Tomala, O i Kostrzewa, Z. (2025). Transformacja Hiszpanii a integracja europejska (1975-2000). W: M. Stawicka (red.), Ekonomia (s. 135-147). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: Hiszpania; transformacja ustrojowa; integracja europejska; polityka społeczna; reżim Franco; Spain; political transformation; Europian integration; economy; Franco regime