Wyzwania i perspektywy funkcjonowania sektora publicznego oraz jednostek samorządu terytorialnego - Grzymała, Zbigniew; Pohulak-Żołędowska, Elżbieta; Wójcik-Czerniawska, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
[W monografii podęto próbę zmierzenia się z problematyką funkcjonowania jednostek samorządu terytorialnego (JST) jako podmiotów sektora publicznego z perspektywy ekonomicznej i organizacyjnej. Przedmiotem analizy są kluczowe wyzwania stojące przed JST oraz możliwe rozwiązania, które mogą przyczynić się do zwiększenia ich efektywności w realizacji zadań publicznych oraz we wspieraniu rozwoju lokalnego. Publikacja ma na celu nie tylko ukazanie istotnych mechanizmów i instrumentów funkcjonowania w sektorze publicznym, lecz także wskazanie kierunków zmian, które mogą wpłynąć na poprawę jakości gospodarowania samorządów w Polsce. Adresowana jest zarówno do praktyków zarządzania publicznego, jak i do środowiska akademickiego. Autorzy wyrażają nadzieję, że przedstawione analizy, wnioski i propozycje przyczynią się do lepszego zrozumienia wyzwań, przed którymi stoi sektor publiczny, oraz wskażą praktyczne rozwiązania, które mogą wspierać jego rozwój w nadchodzących latach.] z zapowiedzi
s. 90
Cytuj jako: Grzymała, Z., Pohulak-Żołędowska, E. i Wójcik-Czerniawska, A. (2025). Wyzwania i perspektywy funkcjonowania sektora publicznego oraz jednostek samorządu terytorialnego. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Nota copyright obowiązuje do 31 maja 2026 r. Od 1 czerwca 2026 r. publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0).
Keywords: jednostki samorządu terytorialnego; sektor publiczny; partnerstwo publiczno-prywatne; podatek komunalny; audyt; cyfryzacja