Wybrane modele matematyczne w ekonomii. Równość i proporcjonalność - Łyko, Janusz; Olejnik, Rafał (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
[Prezentowana monografia jest kolejną pozycją cyklu „Wybrane modele matematyczne w ekonomii”, w którym autorzy starają się przybliżać czytelnikom najważniejsze ich zdaniem pojęcia ekonomiczne w formalny, ale zarazem przystępny i zrozumiały sposób. Tym razem tematyka opracowania dotyczy problemu sprawiedliwości i związanego z nim zagadnienia nierówności społecznych, ze szczególnym uwzględnieniem sprawiedliwości dystrybutywnej. Wadliwe, z punktu widzenia sprawiedliwości, konstrukcje modeli służących podziałowi dóbr i należności, generujące nierówności w dostępie do zasobów i nierówno dzielące ciężary, były w przeszłości wielokrotnie zarzewiem konfliktów społecznych. Pojęcie sprawiedliwości, w szczególności sprawiedliwej dystrybucji, ewoluowało na przestrzeni wieków. Inaczej były pojmowane niektóre elementy, choć niewątpliwie przez cały czas widoczna jest w tle pochodząca od Arystotelesa zasada proporcjonalności. Autorzy w pierwszej kolejności przedstawiają zatem rys historyczny problemu. Wizję sprawiedliwości w różnych kulturach i czasie. Na tym tle prowadzą następnie dyskusję na temat nierówności społecznych i sposobu ich pomiaru i kończą na opisaniu współczesnych koncepcji stosowania zasady proporcjonalnej dystrybucji. Ta ostatnia część, w bardzo przystępny sposób, ilustrowana wieloma przykładami, ma przekonać czytelnika, że stosowanie tej skądinąd słusznej i niemal powszechnie akceptowanej zasady dystrybucji nie zawsze jest możliwe.] z zapowiedzi
s. 97
Cytuj jako: Łyko; J. i Olejnik; R. (2025). Wybrane modele matematyczne w ekonomii. Równość i proporcjonalność. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Nota copyright obowiązuje do 30 czerwca 2026. Od 1 lipca 2026 publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0).
Keywords: alokacja; degresywna proporcjonalność; nierówności społeczne; problem roszczeń; sprawiedliwość dystrybutywna; wybory