Instytucjonalne uwarunkowania regulacji narkotykowej w Polsce 1919-1989 - Sukiennik, Jakub (Institutional Context of Drug Regulation in Poland, 1919-1989, 2025)
[Jak państwo reguluje to, co uznaje za niebezpieczne? Monografia Instytucjonalne uwarunkowania regulacji narkotykowej w Polsce 1919-1989 to opracowanie, które z perspektywy nowej ekonomii instytucjonalnej przygląda się polityce narkotykowej w Polsce XX wieku. Autor zabiera czytelnika w podróż od pierwszych konwencji międzynarodowych, przez czasy międzywojnia i PRL, aż po moment, gdy regulacje przestają być tylko „papierowe”, a zaczynają reagować na realne zjawiska społeczne. To książka o tym, dlaczego prawo czasem wyprzedza rzeczywiste problemy społeczne, a czasem za nimi nie nadąża. Świetna pozycja dla tych, którzy interesują się polityką publiczną, historią instytucji i tematami, które długo były przemilczane.] z zapowiedzi
s. 118
Cytuj jako: Sukiennik; J. (2025). Instytucjonalne uwarunkowania regulacji narkotykowej w Polsce 1919-1989. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Nota copyright obowiązuje do 31 maja 2026. Od 1 czerwca 2026 publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0).
Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.