Młodzi logistycy w nauce. Studenckie Zeszyty Naukowe Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa nr 7/2025 - Detyna, Beata. Redakcja (Wydawnictwo Naukowe Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa, 2025)
Autorami tekstów zebranych w książce są członkowie Koła Naukowego Młodych Logistyków „Just in Time”, działającego przy Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa (ANS AS), a także uczestnicy XIII i XIV Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Młodych Logistyków „POLLOGUS” (które odbyły się w dniach 23-24 listopada 2023 r. oraz 26-27 listopada 2024 r.). Pierwsza część monografii – Logistyka 4.0 – wyzwania techniczne i społeczne – koncentruje się na analizie wpływu nowoczesnych technologii na organizację i funkcjonowanie procesów logistycznych. Zwrócono w niej uwagę na problematykę zastosowania sztucznej inteligencji w logistyce, wskazując na najnowsze trendy towarzyszące erze Przemysłu 4.0, zaprezentowano nowoczesne rozwiązania wdrażane w stacjonarnym handlu detalicznym, ukazując możliwości integracji innowacji technologicznych z potrzebami klientów, a także omówiono społeczne wyzwania, opisując koncepcję wykorzystania robotów w opiece nad pacjentami szpitali dziecięcych. Dokonano w niej także oceny wybranych hal magazynowych pod kątem optymalnego projektowania powierzchni użytkowych, uwzględniając aspekty zarówno funkcjonalne, jak i ergonomiczne. W drugiej części książki – Zrównoważony rozwój w logistyce – przedstawiono zagadnienia związane z ekologicznym wymiarem branży, uwzględniając potrzeby współczesnego świata i konieczności ochrony środowiska. W pierwszym opracowaniu tej części dokonano analizy wyzwań zrównoważonego transportu morskiego w kontekście troski o środowisko naturalne. W kolejnych tekstach zaprezentowano studium przypadku dotyczące alternatywnych źródeł napędu statków na trasie Szwecja–Polska, ukazując ich potencjał w zakresie wdrażania zasad zrównoważonego rozwoju, a także opisano role symulacji w przewidywaniu skutków działalności logistycznej dla naszej planety. Autorzy podkreślili przy tym znaczenie praktycznego wykorzystywania narzędzi analitycznych w planowaniu strategicznym. Ostatnia trzecia część monografii – Młodzi logistycy dla Aglomeracji Wałbrzyskiej − to dwa opracowania dotyczące lokalnych inicjatyw badawczych, wspierających rozwój regionu. W tej części zaprezentowano koncepcję monitorowania nielegalnych wysypisk odpadów na terenie Wałbrzycha, wskazując na potrzebę zastosowania rozwiązań logistycznych w ochronie środowiska miejskiego, a także zaproponowano ekologiczne rozwiązania modernizacji przystanków autobusowych w Wałbrzychu, które mogą pozytywnie wpłynąć na estetykę i funkcjonalność przestrzeni publicznej, kładąc nacisk na jakość i komfort podróży transportem publicznym.