Struktura obiektu
Tytuł:

Wartość zapylania roślin uprawnych w Polsce

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Tytuł odmienny:

The Value of Crops Pollination in Poland

Autor:

Majewski, Janusz

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 436-445

Abstrakt:

Celem pracy jest przedstawienie roli pszczelarstwa w kontekście wartości zapylania roślin przez pszczoły, a także wskazanie sposobów określenia tej wartości. Najważniejszą z punktu widzenia wartości ekonomicznej rolą pszczół jest zapylanie roślin. Wartość produktów uzyskanych w wyniku zapylenia jest wielokrotnie większa od wartości produktów pszczelich. Wartość tę można określić, uwzględniając uzyskane dzięki zapyleniu efekty, wyceniając koszty, które trzeba ponieść, by zastąpić zapylanie inną usługą, bądź też na rynku. Wartość zapyleń roślin uprawnych na świecie wyniosła w 2005 r. ok. 153 mld euro. Oszacowana wartość zapyleń głównych roślin uprawnych w Polsce w 2008 r. wyniosła (w zależności od przyjętego wariantu) od ponad 0,6 do 1,2 mld zł

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2011

Typ zasobu:

artykuł

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166 ; Polityka ekonomiczna

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: