Struktura obiektu
Tytuł:

A Quality Evaluation Model of Cots Components Ontology in Management Information System Domain

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Tytuł odmienny:

Model oceny jakości ontologii wspomagającej proces wyboru składników COTS w dziedzinie systemów informatycznych zarządzania

Autor:

Konys, Agnieszka ; Wątróbski, Jarosław

Temat i słowa kluczowe:

ontologia ; informatyczne systemy zarządzania ; system informacyjny

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 187, s. 48-58

Abstrakt:

Celem niniejszego artykułu jest próba oceny jakości autorskiej ontologii składników COTS w obszarze Systemów Informatycznych Zarządzania (SIZ). W tym celu dokonano szczegółowej analizy dostępnych metod i narzędzi wspierających ocenę ontologii. Umożliwiło to wybór narzędzia weryfikującego jakość opracowanej ontologii. W części autorskiej zaadoptowano metodologię OntoClean na potrzeby oceny jakości ontologii składników COTS w odniesieniu do dziedziny SIZ. Opracowano postać formalną samego modelu oceny jakości oraz przeprowadzono badania eksperymentalne dla wskazanej ontologii. Całość kończą wnioski z przeprowadzonych badań.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2011

Typ zasobu:

artykuł

Język:

eng

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 187 ; Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2011, Nr 20

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: