Struktura obiektu
Tytuł:

Olej rzepakowy źródłem cennych kwasów omega 3-6-9

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Tytuł odmienny:

Rapeseed oil, a valuable source of omega 3-6-9

Autor:

Szczepańska, Dominika ; Bryndal, Iwona

Temat i słowa kluczowe:

rzepak ; olej rzepakowy ; kwas omega-3 ; kwas omega-6 ; kwas omega-9 ; rape ; rapeseed oil ; omega-3 ; omega-6 ; omega-9

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 494, s. 210-218

Abstrakt:

Celem pracy było scharakteryzowanie oleju rzepakowego jako najpopularniejszego oleju roślinnego stosowanego w Polsce. W pracy scharakteryzowano skład oleju rzepakowego, a przede wszystkim odpowiedziano na pytanie, czy olej rzepakowy może być źródłem cennych kwasów omega 3-6-9. Drugim celem pracy było zbadanie opinii oraz wiedzy Polaków na temat oleju rzepakowego i ogólnie kwasów omega. Badanie ankietowe nosiło nazwę ,,Olej rzepakowy jako źródło kwasów omega 3-6-9”. Na podstawie ankiety badawczej stwierdzono, że olej rzepakowy jest najczęściej stosowanym olejem roślinnym w Polsce, ponieważ jest on stosunkowo tani i łatwo dostępny. Zwykle stosowany jest do smażenia, ale także w mniejszym stopniu jako dodatek do dań na zimno. Badania pokazały, że respondenci nie uważają go, jak inne oleje roślinne, za główne źródło kwasów omega

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2017

Typ zasobu:

artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/pn.2017.494.18

Język:

pol

Powiązania:

Wybrane zagadnienia z bioekonomii ; Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 494

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: