Object

Title: Winsoryzacja w ocenie małych przedsiębiorstw

Title in english:

Winsorization for small enterprises

Creator:

Dehnel, Grażyna

Description:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 468, s. 60-68

Abstrakt:

Rozwój gospodarczy określił nowe zadania dla statystyki przedsiębiorstw. Można zaobserwować wzrost zapotrzebowania na dane statystyczne, które dostarczane są w krótkich odstępach czasu oraz charakteryzują się większą dokładnością i spójnością. Sprostanie temu wyzwaniu wymusza poszukiwanie metod szacunku zmierzających w kierunku zwiększenia stopnia wykorzystania źródeł administracyjnych. Adaptacja nowych rozwiązań ma przyczynić się do zwiększenia efektywności prowadzonych szacunków, rozszerzenia zakresu informacji zarówno co do liczby cech, jak i rodzajów przekrojów, w których dane są publikowane. Celem niniejszego badania jest próba uwzględnienia winsoryzacji w estymacji typu GREG proponowanej przez statystykę małych obszarów do szacunku charakterystyk dotyczących małych przedsiębiorstw. W estymacji jako zmienne pomocnicze uwzględniono zmienne opóźnione w czasie. Badanie prowadzono na niskim poziomie agregacji, stanowiącym przekrój województw z uwzględnieniem rodzaju PKD

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2017

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

doi:10.15611/pn.2017.468.06 ; oai:dbc.wroc.pl:37242

Language:

pol

Relation:

Klasyfikacja i analiza danych - teoria i zastosowania ; Taksonomia 28 ; Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 468

Rights:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Edition name Date
Winsoryzacja w ocenie małych przedsiębiorstw Jun 11, 2022

Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information