Obiekt

Tytuł: Statistically (optimal) estimators of semivariance: A correction of Josephy-Aczel’s proof

Tytuł odmienny:

Optymalne estymatory semiwariancji: korekta dowodu Josephy’ego-Aczela

Autor:

Fleicher, Karlheinz ; Nietert, Bernhard

Opis:

Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2019, Nr 17 (23), s. 9-29

Abstrakt:

Semivariance is an intuitive risk measure because it concentrates on the shortfall below a target and not on total variation. To successfully use semivariance in practice, however, a statistical estimator of semivariance is needed; Josephy and Aczel provide such an estimator. Unfortunately, they have not correctly proven asymptotic unbiasedness and mean squared error consistency of their estimator since their proof contains a mistake. This paper corrects the computational mistake in Josephy-Aczel’s original proof and, that way, allows researchers and practitioners in the field of downside portfolio selection, hedging, downside asset pricing, risk measurement in a regulatory context, and performance measurement to work with a meaningfully specified downside measure

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2019

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/sps.2019.17.01 ; oai:dbc.wroc.pl:70699

Język:

eng

Powiązania:

Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2019, Nr 17 (23)

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

11 cze 2022

Data dodania obiektu:

25 cze 2019

Liczba wyświetleń treści obiektu:

321

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dlibra.kdm.wcss.pl/publication/136361

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji