Obiekt

Tytuł: Efektywność techniczna i zmiany produktywności polskiego rolnictwa w latach 1999-2018

Tytuł odmienny:

Technical efficiency and changes in the productivity of Polish agriculture in 1999-2018

Autor:

Świtłyk, Michał ; Niburski, Rafał

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2021; vol. 65, nr 4, s. 111-128

Abstrakt:

Celem pracy było zbadanie poziomu efektywności technicznej oraz zmian produktywności i ich źródeł w polskim rolnictwie w latach 1999-2018. W badaniach posłużono się metodą DEA i opracowanym na jej podstawie indeksem produktywności całkowitej Färe-Primonta. Przeciętna wielkość współczynników efektywności technicznej w badanym okresie była wysoka. Wahała się ona od 94,3% (2000 r.) do 99,7% (2012 r.), przeciętna zmiana wielkości indeksu produktywności całkowitej Färe-Primonta wynosiła zaś 1,615, co oznacza jego średnioroczny wzrost o 3,1%. Głównym źródłem tych zmian był postęp technologiczny, który wynosił średnio 11,3% rocznie, natomiast spadek efektywności w tym czasie wynosił średnio 1,3% rocznie.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2021

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/pn.2021.4.07 ; oai:dbc.wroc.pl:112906

Język:

pol ; eng

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2021; vol. 65, nr 4

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-SA 4.0

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

25 mar 2024

Data dodania obiektu:

14 sty 2022

Liczba wyświetleń treści obiektu:

116

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dlibra.kdm.wcss.pl/publication/153964

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji