Obiekt

Tytuł: Wykorzystanie czynnika ziemi w rolnictwie regionów UE-25

Tytuł odmienny:

Using the Stock of Land in Agriculture of Regions in the EU-25

Autor:

Matuszczak, Anna

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 111, s. 403-415

Abstrakt:

W artykule dokonano omówienia zasobów ziemi zaangażowanych w produkcję rolną w przeciętnym gospodarstwie rolnym w 122 regionach Unii Europejskiej (UE-25). Przeanalizowano szczegółowo strukturę agrarną, dotyczącą rozmiarów gospodarstw i ich zróżnicowania względem użytków rolnych, a także nakładochłonność, inwestochłonność i produktywność czynnika ziemi. Posługując się metodą skupień, autorka wskazuje zróżnicowanie przestrzenne regionów europejskich ze względu na wykorzystanie ziemi, a także doszukuje się podobieństw przestrzennych.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2010

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:121401

Język:

pol

Powiązania:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111 ; Polityka ekonomiczna

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Źródło finansowania:

Dofinansowano z programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" Ministra Edukacji i Nauki (SONB/SP/546390/2022). Tytuł projektu: Upowszechnienie zawartości czasopisma Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

30 paź 2023

Data dodania obiektu:

15 maj 2023

Liczba wyświetleń treści obiektu:

47

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dlibra.kdm.wcss.pl/publication/159681

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji