Obiekt

Tytuł: Klastry jako lokalna polityka stymulowania przedsiębiorczości na przykładzie województwa lubelskiego

Tytuł odmienny:

Clusters as local policy of stimulating enterprise based on lubelskie voivodeship

Autor:

Ginter, Michał

Opis:

Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 3 (16), s. 21-35

Abstrakt:

Klastry należy traktować nie tyle jako sposób rozwoju pojedynczych przedsiębiorstw, ile raczej jako mechanizm aktywizacji całych regionów. Pozwalają one stworzyć sieci współpracy i powiązania gospodarcze, których siła oddziaływania wykracza daleko poza lokalne ramy. Dzięki sieci powiązań z różnymi dostawcami, producentami i instytucjami akademickimi małe i średnie przedsiębiorstwa działające w ramach klastra są w stanie osiągnąć więcej niż prowadząc działalność indywidualnie. Przedsiębiorstwa, dzięki wspólnej polityce zaopatrzenia i promocji, mają większą siłę przetargową wobec dostawców i odbiorców. Celem artykułu jest diagnoza sytuacji ekonomiczno-gospodarczej województwa lubelskiego i wskazanie, że jednym ze sposobów na poprawę tej sytuacji jest wspieranie przez samorządy terytorialne inicjatyw klastrowych

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2013

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

oai:dbc.wroc.pl:26904

Język:

pol

Powiązania:

Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 3 (16)

Prawa:

Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)

Prawa dostępu:

Dla wszystkich w zakresie dozwolonego użytku

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

5 sie 2019

Data dodania obiektu:

13 kwi 2015

Liczba wyświetleń treści obiektu:

130

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

139

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dlibra.kdm.wcss.pl/publication/29776

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji