Object structure
Title:

System sterowania procesem mieszania w produkcji jogurtów smakowych oparty na sterowniku PLC

Group publication title:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies

Title in english:

PLC-based system of controlling the mixing process in the production of flavored yogurt

Creator:

Chwietczuk, Paweł ; Lipiński, Seweryn ; Syroka, Zenon

Subject and Keywords:

automatyzacja produkcji ; sterowniki PLC ; produkcja jogurtu ; automation of production ; yogurt production

Description:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2015, Nr 1 (16), s. 19-26

Abstrakt:

Artykuł opisuje system sterowania produkcją jogurtów smakowych. Cechą charakterystyczną opisanego systemu jest to, że jego sterowanie i kontrola bazują na sterowniku PLC (Programmable Logic Controller). Jest on również wykorzystywany przy sterowaniu procesem mycia. Do sterownika podłączony jest dotykowy panel operatorski LCD, na którym wyświetlane są informacje i komunikaty dotyczące procesu produkcji, w tym informacje o błędach oraz sygnalizacja awarii oraz braku wykorzystywanych składników. Za pomocą tego panelu dokonuje się wszelkich wyborów, w tym trybu pracy (produkcji/ mycia), jak też zmian ustawień, przykładowo tych dotyczących ilości dostarczanych surowców. Opracowany system sterowania jest rekonfigurowalny i rozszerzalny. Podstawa opisanego rozwiązania chroniona jest zgłoszeniem patentowym; artykuł zawiera opis rozszerzony i uszczegółowiony

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2015

Resource Type:

artykuł

Format:

application/pdf

Resource Identifier:

doi:10.15611/nit.2015.1.02

Language:

pol

Relation:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2015, Nr 1 (16)

Rights:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Citation

Citation style: