Object

Title: Spektrum fitocenotyczno- siedliskowe Galeopsis angustifolia (Ehr.) Hoffm. na obszarze Wyżyny Śląskiej

Title in english:

Phytosociological and ecological spectrum of Galeopsis angustifolia (EHR.) Hoffm. in Silesian Upland

Creator:

Kulik-Knapik, Katarzyna ; Kompała-Bąba, Agnieszka

Description:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 122-137

Abstrakt:

Celem pracy było: określenie spektrum fitocenotyczno-siedliskowego Galeopsis angustifolia na obszarze Wyżyny Śląskiej oraz porównanie fitocenoz z Galeopsis angustifolia z badanego terenu z występującymi w innych regionach Polski i krajach ościennych. Dla 24 zdjęć fitosocjologicznych obliczono średnie wartości liczb Ellenberga (L, T, F, R, N) i Zarzyckiego (D i H), bogactwo gatunkowe oraz współczynnik różnorodności Shannona- -Wienera, liczbę, pokrycie wybranych grup ekologicznych. Analiza DCA wykazała gradient od zbiorowisk uboższych, o wyższym udziale jednorocznych gatunków ruderalnych i segetalnych, przywiązanych do podłoży suchszych, o niższej zawartości materii organicznej do zbiorowisk, które współtworzą wieloletnie gatunki ruderalne, łąkowe, murawowe, preferujące podłoża wilgotniejsze, o wyższej zawartości materii organicznej. Płaty z Galeopsis angustifolia z terenu badań od innych regionów odróżnia wyższy udział wieloletnich gatunków ruderalnych klasy Artemisietea vulgaris

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2016

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

oai:dbc.wroc.pl:36613

Language:

pol

Relation:

Wybrane zagadnienia z bioekonomii ; Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461

Rights:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information