Struktura obiektu
Tytuł:

Postępowanie z alergenami jako element zarządzania jakością w zakładach spożywczych

Tytuł publikacji grupowej:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Tytuł odmienny:

Proceeding with allergens as an element of quality management in food factories

Autor:

Zimny, Sylwia ; Błaszczyk, Jolanta ; Kucharczyk, Monika ; Seruga, Przemysław ; Piekara, Agnieszka ; Krzywonos, Małgorzata

Temat i słowa kluczowe:

alergeny ; zarządzanie jakością ; produkcja żywności ; allergens ; quality management ; food production

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 227-236

Abstrakt:

W artykule dokonano przeglądu piśmiennictwa na temat alergenów oraz procesów zarządzania alergenami występującymi przy produkcji żywności. Przedstawiono zasady obowiązujące w zakładach produkcyjnych, prawidłowe podejście, kluczowe zagadnienia i sposoby realizacji prawidłowej polityki antyalergenowej. Opisano krótko systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności – HACCP oraz normę ISO 22000. Scharakteryzowano główne problemy pojawiające się w codziennej praktyce produkcyjnej w kontekście zarządzania alergenami. Sformułowano podsumowanie stanowiące o tym, czym jest zintegrowane podejście do zarządzania alergenami

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2016

Typ zasobu:

artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/pn.2016.461.22

Język:

pol

Powiązania:

Wybrane zagadnienia z bioekonomii ; Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: