Object

Title: Pierwsze zmiany w polskim rolnictwie po wprowadzeniu mechanizmu „zazieleniania”

Title in english:

The first effects of greening on Polish agriculture.

Creator:

Wąs, Adam ; Jaroszewska, Joanna

Description:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 331-340

Abstrakt:

W 2015 roku Wspólna Polityka Rolna została zmodyfikowana poprzez wprowadzenie tzw. zazielenienia. Zmiana ta polegała na uzależnieniu części dopłat bezpośrednich od realizacji przez rolnika praktyk rolniczych korzystnych dla klimatu i środowiska. Ze względu na dużą elastyczność tego instrumentu efekt jego wdrożenia nie był w pełni przewidywalny. Autorzy uznali za celowe sprawdzenie, czy w wyniku zmiany systemu dopłat bezpośrednich dokonano zmian w gospodarstwach rolnych w polskim rolnictwie. Analizą objęto lata 2013-2015. W wyniku przeprowadzonej analizy wykazano, iż mechanizm ten objął niewielki procent polskich gospodarstw, ale stosunkowo duży obszar powierzchni gruntów ornych w Polsce. Rolnicy pod wpływem zmian WPR, wbrew wcześniejszym przewidywaniom, nie zmniejszyli powierzchni gruntów ornych pod zasiewami w celu wydzielenia obszarów proekologicznych, a przeciwnie – zwiększyli ją kosztem gruntów ugorowanych. Ponadto znacznie zwiększyli obszar zasiewów upraw wiążących azot (wybrane rośliny strączkowe i paszowe), które zgodnie z założeniami reformy WPR stanowią ekwiwalent obszarów proekologicznych

Publisher:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2017

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

oai:dbc.wroc.pl:39282

Language:

pol

Relation:

Polityka ekonomiczna ; Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 487

Rights:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information