Obiekt

Tytuł: Rachunkowość jako źródło informacji o innowacjach

Tytuł odmienny:

Accounting as a source of innovation information

Autor:

Dyhdalewicz, Anna ; Gmińska, Renata

Opis:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 122-132

Abstrakt:

We współczesnych warunkach globalizacji do wiodących czynników determinujących wzrost gospodarczy i społeczny należą wiedza i szeroko pojęte innowacje. Artykuł jest głosem w dyskusji na temat tego, czy rachunkowość jako system informacyjny dostarcza przydatnych informacji o realizowanych procesach innowacyjnych i ich efektach. Przedstawiono pojęcie innowacji i ich klasyfikację, problemy generowania informacji o innowacjach w sprawozdawczości finansowej, a także wskazano metody rachunkowości zarządczej zorientowane na zarządzanie innowacjami. Postawiona w artykule teza oraz zaprezentowane wnioski są oparte głównie na krytycznej analizie literatury przedmiotu z zakresu rachunkowości

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2018

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/pn.2018.503.11 ; oai:dbc.wroc.pl:41102

Język:

pol

Powiązania:

Współczesne problemy w nauce; dydaktyce i praktyce rachunkowości ; Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 503

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

11 cze 2022

Data dodania obiektu:

16 maj 2018

Liczba wyświetleń treści obiektu:

521

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

510

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dlibra.kdm.wcss.pl/publication/48304

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji