Obiekt

Tytuł: Bariery rozwoju bitcoina jako nowej formy pieniądza międzynarodowego

Tytuł odmienny:

Barriers of development of bitcoin as a new form of international money

Autor:

Michalczyk, Wawrzyniec

Opis:

Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2018, Nr 1 (17), s. 41-67

Abstrakt:

Artykuł poświęcony jest tematyce bitcoina, prekursora wśród kryptowalut i wciąż najważniejszej z nich. Na drodze do coraz szerszego wykorzystania go jako nowej formy pieniądza międzynarodowego stoi wiele barier. Celem opracowania jest identyfikacja i charakterystyka najistotniejszych z nich: stabilizacji kursu, odpowiedniego zakresu i jakości regulacji na poziomie państwowym i międzynarodowym, zwiększenia stopnia bezpieczeństwa systemu oraz konieczności upowszechnienia się bitcoina w obrocie gospodarczym. Przedstawiono również charakterystykę tej kryptowaluty na tle spełniania przez nią funkcji pieniądza międzynarodowego oraz wskazano propozycje kierunków rozwiązywania pojawiających się w tym kontekście problemów. Jako metodę badawczą zastosowano analizę literatury oraz danych statystycznych, przede wszystkim z okresu 2016-2017

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2018

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/e.21.2018.1.03 ; oai:dbc.wroc.pl:41274

Język:

pol

Powiązania:

Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2018, Nr 1 (17)

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

11 cze 2022

Data dodania obiektu:

7 cze 2018

Liczba wyświetleń treści obiektu:

572

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie PDF

560

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://dlibra.kdm.wcss.pl/publication/52705

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji