Object

Title: Preferencje i zachowania turystów krajowych na rynku gastronomicznym na przykładzie Wrocławia

Title in english:

Preferences and behavior of domestic tourists on the gastronomic market taking the example of Wrocław

Creator:

Słowińska, Magdalena ; Lesiów, Tomasz

Description:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2019, Nr 1 (32), s. 39-57

Abstrakt:

Gastronomia odgrywa coraz większą rolę w kreowaniu atrakcyjności turystycznej współczesnych miast. Przedsiębiorstwa gastronomiczne stoją przed wyzwaniem sprostania oczekiwaniom turystów, którzy często postrzegają atrakcyjność turystyczną miasta przez pryzmat usług żywieniowych. Celem pracy była analiza preferencji żywieniowych turystów krajowych i ocena bazy gastronomicznej we Wrocławiu w kontekście zaspokojenia oczekiwań turystów. W badaniach ankietowych wzięło udział 210 respondentów, którzy odwiedzili Wrocław oraz korzystali w tym mieście z usług gastronomicznych. Z przeprowadzonego badania wynika, że turyści przy wyborze miejsca wyżywienia zwracają uwagę na smak (jakość) posiłków, przystępne ceny oraz szybkość obsługi. W wyniku przeprowadzonej analizy i oceny badań stwierdzono, że baza gastronomiczna w centrum miasta odznacza się dużym potencjałem, pozwalającym na zaspokojenie oczekiwań turystów krajowych

Publisher:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Place of publication:

Wrocław

Date:

2019

Resource Type:

artykuł

Resource Identifier:

doi:10.15611/nit.2019.1.03 ; oai:dbc.wroc.pl:109607

Language:

pol

Relation:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2019, Nr 1 (32)

Rights:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Access Rights:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

License:

CC BY-SA 4.0

Location:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information